Napsali o nás
12. 11. 2013, ČT 1, Události v regionech
Ceny vánočního cukroví
Alexandra Nosková, moderátorka: Vánoční cukroví letos podraží jen minimálně. Většina pekařů a cukrářů udrží stejné ceny jako v loňském roce. Za kilo vánočních sladkostí zaplatí zákazníci v průměru dvě stovky. Ceny se ale liší dle druhů cukroví a hlavně podle surovin, které jsou při výrově použity. Sladké Vánoce si můžou dopřát i diabetici.
David Havlena, redaktor: Skořicová kolečka, pekanové oválky nebo vanilkové rohlíčky. V plzeňském pekařství U Marka se teď nezastaví. Do vánočního cukroví se tady pustili začátkem listopadu. Přitom objednávky dostávali už od půlky října.
Vlasta Václavíková, vedoucí pekárny U Marka: Máme napečený různý druhy, takhle to máme tady označený. A pak postupně, když už je čas, tak to slepujeme.
David Havlena: Do Vánoc tady ručně vyrobí přes 15 metráků cukroví. Druhů pak nabízejí padesát. Podobně je na tom i pekařství v Klatovech. Tady vyrobí ale až tunu vánočního cukroví. Některé z nich je pak vhodné i pro diabetiky.
Petr Fiala, majitel pekařství: Začali jsme ho dělat asi před šesti lety z důvodu poptávky.
David Havlena: Cena zůstává stejná jako v loňském roce. Záleží ale na technice zpracování. Například mechanizovaná výroba z margarinu vychází na 160 korun za kilo. Ruční máslová výroba začíná na necelých čtyřech stovkách. Domácí cukroví na objednávku pak stojí v průměru 350 korun. Domácímu pečení se přes 10 let věnuje i Alena Baštýřová z Plzně. Na cukroví používá například vlastnoručně vyrobené marmelády.
Alena Baštýřová, pekařka domácího cukroví: Máme zahradu, takže máme tam ovoce různý, takže si z toho děláme sami marmeládu, protože to nesníme.
David Havlena: V ceně objednávky je pak i balení a rozvoz po městě. David Havlena, Česká televize, Plzeň.
Vánoční cukroví letos nepodraží, ujišťují obchodníci (19. 11. 2013, denik.cz a agris.cz)
Ceny vánočního cukroví (12. 11. 2013, ČT 1, Události v regionech)
Pouť se bez koláčů neobejde, jejich prodej prý ale klesá (Klatovský deník, 4. 7. 2012)
Velikonoce letos podraží o 10 % (Týdeník Klatovska, 30. 3. 2011)
Pekaři zdraží až o pětinu, rostou jim náklady (15. 2. 2011)
Ceny pečiva půjdou nahoru, pekárnám rostou náklady (15. 2. 2011)
Pekárny na Klatovsku v únoru podraží své výrobky až o 10 % (Klatovský deník, 11. 1. 2011)
Na noční se rozhodně nenudí. Zvlášť, když host usne u jídla (Sedmička, 16. 12. 2010)
Když je šéfem táta s mámou, pracuje se u snídaně i večeře (Sedmička, 11. 11. 2011)
Při třetím ročníku Country dnu se představili regionální výrobci potravin
Klatovští žili country i ochutnávali (Klatovský deník, 24. 8. 2010)