Pekařství Fiala, s. r. o.

Pekařství Fiala, s. r. o.
Luby 38
339 01 Klatovy
+420 376 310 529
info@pekarstvi-fiala.cz

ilustrační obrázek

Než váš stůl zavoní

Co radila Dobromila?

Utluč v moždíři na kaši co nejvíce můžeš půl libry oloupaných mandlí; pak nech na rendlíčku půl libry cukru s půl žejdlíkem vody vařit, a když se již táhne, dej do něho tu mandlovou kaši a míchej tím stále, aby se to nepřipálilo; když je z toho hodně hustá kaše odstav ji a přikrej ji vlhkým čistým klůckem, aby hodně zbělela. Potom umel bleďounkou kávu, z té kaše dělej malinké kuličky, asi tak jako malinká zemčátka, napíchej do každé tenounkým kulatým dřívkem několik puntíčků, aby to představovalo očka, tu semletou kávu dej do tylového klůcku, popraš ní opatrně každé zemčátko, a pak udělej každému ostrým nožejčkem jeden nebo dva řízky, aby to vypadalo tak jako by byla zemčátka rozvařená, a dej je na talíř; vypadá to velmi pěkně.

(M. D. Rettigová, Domácí kuchařka, čili: Snadno pochopitelné a proskoumané poučení, kterak se masité i postní pokrmy všeho druhu nejchutnějším způsobem vaří, pekou a zadělávají; kterak se rozmanité moučné a ovocné lahůdky , zavařeniny a t. d. připravují; kterak se tabule nejnovějším způsobem pokrývají; kromě mnohých jiných užitečných věcí a v domácnosti nevyhnutelně potřebných věcí, recept na cukrová zemčátka.)

chleba - příprava na pečení

Naším přáním je,
aby vám chutnalo.

Poctivou prací pokračujeme v rodinné tradici, využíváme základy původních receptur s doplněním podle požadavků našich zákazníků.

Když doma není chléb, není co jíst… to už říkávaly naše babičky a měly pravdu. Dobrého pekaře poznáte podle jeho chleba. Voňavý, čerstvý a křupavý chléb několika druhů, s jemnou střídou a zlatavou kůrkou, si u nás vybere i ten nejnáročnější zákazník.

Zejména jemné pečivo je příkladnou ukázkou ruční výroby našich pekařů a cukrářů. Poctivé zpracování klasických kynutých, třených i plundrových těst je znát na výsledné chuti výrobku – každý je originál.

Respektujeme všechny požadavky na zpracování a skladování surovin a tak můžeme zaručit tu nejlepší kvalitu.

vážení těsta

Naším nejdůležitějším cílem je spokojený zákazník, proto dbáme i na poctivou váhu každého výrobku, provádíme kontrolní vážení těsta i již hotového sortimentu.

Ke smažení jemného pečiva (koblihy, jidáše, vdolečky, taštičky...) používáme speciální kvalitní palmový olej, který díky svým vlastnostem minimalizuje vznik škodlivých látek při zahřívání.

Všem částem výrobních procesů (zpracování těsta – porcování – tvarování – pečení – balení a transport) věnujeme stálou pozornost. Snažíme se o vyváženost mezi tradiční výrobou a požadavky na zdravou moderní výživu při zachování chutí a vůní, které máte rádi.

Základem pekařské výroby jsou poctivá těsta a náplně z kvalitních surovin.

zdobení koláčků

Převážně používáme osvědčené výběrové tradiční suroviny:

mouka (pšeničná, žitná), voda, sůl (jemná jako přísada do těsta, hrubě zrnitá na posyp), droždí (lisované, sušené, instantní), mléko, cukr, tuk, vejce…

A pro výrobu moderní zdravé výživy a speciálního pečiva dále:

pohankové vločky, ořechový, dýňový, slunečnicový posyp, 'zdravé' tuky a oleje, rafinované i přírodní cukry, sladidla vhodná pro diabetiky, cereální mix s vyváženým složením vlákniny, minerálů a vitamínů, sóju.

Mezi nejoblíbenější náplně a krémy patří vždy čerstvě zpracované

příprava těsta

sladké

tvarohový, vanilkový, pudinkový, čokoládový, máslový, čerstvé ovoce, po sezóně pak kompotované ovoce, ovocné náplně a džemy, povidla, mák

slané

pizza náplň – s kečupem a sýrem (pizza rohlík), slanina a sýr (slaninový rohlík), sýr Niva (NIVA šáteček z listového těsta), párek s kečupem v listovém těstě

Věděli jste o mouce, že…

  • mouka je universální surovina pro výrobu celého pekařského sortimentu, ve většině těst tvoří 60 % i více z jejich hmotnost
  • žitná mouka se používá téměř výhradně k výrobě chleba, výjimečně též do některých druhů běžného pečiva; různá výrobní technologie se odvíjí od složení žitné a pšeničné mouky
  • pšeničná mouka má více bílkovin než žitná, proto jsou pšeničná těsta pružnější, pevnější a lépe tvarovatelná
  • pšeničná mouka má méně zkvasitelných cukrů než žitná, proto se do všech kynutých pšeničných těst pravidelně přidává aspoň malé množství cukru, kdežto do chlebových žitných a žitnopšeničných těst se zásadně cukr nepřidává (mouka ho má dost)
  • žitná mouka má dostatek, někdy až přebytek enzymů – tyto enzymy ze škrobu odbourávají opět zkvasitelné cukry a zajišťují tak plynulé kvašení; pšeničné mouky mají enzymů zpravidla nedostatek a proto se do pšeničných mouk přidávají
  • jednotlivé typy mouky se liší nejen stupněm vymletí, tedy i chemickým složením, ale také zrnitostí (granulací)
  • jemné (hladké) mouky mají větší sorpční povrch, proto bobtnají rychleji než mouky hrubé
  • v pekárnách se zpracovávají především hladké mouky – pšeničné i žitné

2011 © Pekařství Fiala, s. r. o.