Pekařství Fiala, s. r. o.

Pekařství Fiala, s. r. o.
Luby 38
339 01 Klatovy
+420 376 310 529
info@pekarstvi-fiala.cz

ilustrační obrázek

Napsali o nás

16. 12. 2010, Sedmička, ročník 2, číslo 50

Na noční se rozhodně nenudí. Zvlášť, když host usne u jídla

Pracují, když většina lidí spí. Když jdou ostatní lidé do práce, je nevyšší čas jít spát. Závidět není co, jenže jde jen o zvyk. Pak si cestou do práce ani nevšimnou opilců, kteří nad ránem hledají, kam by složili hlavu .

Do dvou minut fit

Petr Prosser má pohotovost každý třetí den. Pracuje v Klatovech jako profesionální hasič. „Pohotovost nám začíná hodinu před půlnocí a končí v sedm hodin ráno. Je to vlastně takové čekání na výjezd. Můžeme se dívat na televizi nebo jít třeba do posilovny. Můžeme i spát, ale o nějakém odpočinku nemůže být řeč. Je to takový polospánek. Když se náhodou něco stane, musím okamžitě vyskočit, obléknout se a do dvou minut vyjíždět s ostatními hasiči,“ říká.

Když není kalamita, dostanou se hasiči v noci na výjezd zhruba dvakrát za týden. „Třeba v zimě jezdíme hlavně k dopravním nehodám,“ říká hasič. Většina lidí má problém vstát z postele a začít na sto procent fungovat. U hasičů musí být tohle samozřejmost. „Jakmile dostaneme signál, do dvou minut musíme vyjet. Když člověk normálně vstane, tak u snídaně je ještě v polospánku. Tady to je mnohem náročnější. Řidič už musí vědět, kterou cestou se dát. Stejně tak ostatní členové jednotky musí mít jasno v tom, co budeme na výjezdu dělat. Už podle druhu poplachu poznáme, jestli nás čeká požár, dopravní nehoda nebo třeba vyprošťování lidí z výtahu,“ dodává.

Hasiči se tedy rozhodně nechodí do práce vyspat. „Ráno je to na nás vidět, že máme za sebou probdělou noc. A takhle to funguje každý třetí den,“ vysvětlují hasiči.

Zatímco záchranáři střeží klidný spánek lidí, pekaři se starají o to, aby všichni měli co k snídani, až vstanou. Blahníková pracuje v klatovském Pekařství Fiala už tři roky. Za tu dobu si poměrně rychle zvykla, že do práce musí vstávat ve chvíli, kdy si někteří lidé jdou teprve lehnout. „Začínám ve tři ráno a domů z práce jdu akorát na oběd. Zní to trochu divoce, ale po třech letech už to člověku vůbec nepřijde. Ze začátku jsem s tím měla trochu problémy, ale teď už je to v pohodě. O víkendu mám samozřejmě volno,“ říká.

Pekárna funguje ve všední dny prakticky nepřetržitě. V noci pečou rohlíky, housky a další pečivo vyráběné vesměs strojově. „Ve dne pak nastupuje směna na ryze ruční práci. To jsou třeba šátečky a další sladké pečivo,“ vysvětluje majitel pekárny Petr Fiala. I když mladá pekařka žije nočním životem, nic jí nebrání se o víkendu bavit. „Normálně jdu s kamarády na diskotéku nebo někam za zábavou. Není to tak, že bych o víkendech dospávala týden. Musím si všední den zkrátka rozvrhnout tak, abych v půl třetí mohla vstávat,“ dodává.

Usnou nad talířem

Ovšem co když někdo dostane hlad v noci? Po vzoru filmu Slavnosti sněženek si sice může jít do špajzu ukrojit půlku salámu a jíst ji v posteli. Ovšem v Klatovech na tohle pamatovali, když vznikala restaurace Mazda. Ta totiž funguje o víkendech nonstop. Dříve byla otevřena nepřetržitě, ale postupem času se nonstop provoz přesunul pouze na víkendové dny. „Před pěti lety to ještě fungovalo. Jenže teď lidé hodně šetří a Němci přestali jezdit v takové míře jako dřív. Takže nonstop provoz ve všední dny se nám už nevyplatil,“ tvrdí šéf Mazdy David Kschier.

A jak se tady v nočních hodinách pracuje číšníkům? Člověk by na první pohled řekl, že to musí být nuda, ovšem opak je pravdou.

„Když jsou třeba maturitní plesy nebo jiné akce, tak je tady plno celý víkend. Rozhodně nemůžeme říci, že bychom tu seděli naprázdno. A stejně tak kuchař. Jsou lidé, kteří se rádi na noc přecpávají,“ směje se číšník Antonín Kopecký. Ovšem nejlegračnější situace nastává v pozdních nočních hodinách, když host v restauraci usne, aniž by se předtím nějak výrazně posilnil alkoholem.

„To se nám tady občas stane. Někdo si objedná jídlo, a když mu ho přineseme ke stolu, host vesele spí. Tak ho probudíme, a když v polospánku vidí tu ohromnou porci, raději si ji nechá zabalit s sebou,“ vypráví číšník. „Jindy zase usne a jídla se ani nedotkne. Pak se vzbudí a před sebou studený řízek. Tak mu ho taky zabalíme,“ dodává.

Zdeněk Mlnařík

Vánoční cukroví letos nepodraží, ujišťují obchodníci (19. 11. 2013, denik.cz a agris.cz)

Ceny vánočního cukroví (12. 11. 2013, ČT 1, Události v regionech)

Pouť se bez koláčů neobejde, jejich prodej prý ale klesá (Klatovský deník, 4. 7. 2012)

Velikonoce letos podraží o 10 % (Týdeník Klatovska, 30. 3. 2011)

Pekaři zdraží až o pětinu, rostou jim náklady (15. 2. 2011)

Ceny pečiva půjdou nahoru, pekárnám rostou náklady (15. 2. 2011)

Pekárny na Klatovsku v únoru podraží své výrobky až o 10 % (Klatovský deník, 11. 1. 2011)

Na noční se rozhodně nenudí. Zvlášť, když host usne u jídla (Sedmička, 16. 12. 2010)

Když je šéfem táta s mámou, pracuje se u snídaně i večeře (Sedmička, 11. 11. 2011)

Při třetím ročníku Country dnu se představili regionální výrobci potravin

Klatovští žili country i ochutnávali (Klatovský deník, 24. 8. 2010)

Pouťové koláče se už pečou

Pouťové koláče jsou v Klatovech populární

Rohlíky zadarmo být nemohou

2011 © Pekařství Fiala, s. r. o.