Napsali o nás
7. 7. 2009, Klatovský deník, web
Pouťové koláče se už pečou
Zanedlouho odstartuje letošní klatovská pouť.
Obchodníci mají plné ruce práce.
Několik tisíc pouťových koláčů musí napéct pekárny v Klatovech, aby uspokojily poptávku místních obyvatel.
„S pečením začneme v úterý. Abychom zvládli napéct vše, museli jsme nabrat brigádníky,“ říká ředitel Pekáren a cukráren Klatovy, a.s., Antonín Trefanec. „Pro letošní rok jsme pro naše zákazníky připravili speciální nabídku, pouťový koláč s mandlemi, 220 g za akční cenu 28 korun. Jde o koláč podle klasické receptury, pouze za nižší cenu. Dokonce těm zákazníkům, kteří si u nás objednají deset koláčů, dáváme jedenáctý zdarma,“ pokračuje Trefanec.
V plném proudu je už pečení také v pekárně Petra Fialy v Klatovech – Lubech. „Zde už pečeme týden. Ve všech našich obchodech jsou koláče vystaveny, aby si zákazníci mohli vybrat z naší nabídky,“ říká Jindřiška Fialová. „U nás nabízíme koláče klasické, koláče s mandlemi i rozinkami, zájem je i o velké chodské koláče a novinkou u nás jsou koláče se zakysanou smetanou, které jsou hitem třeba na Staňkovsku,“ pokračuje Fialová. I zde se před poutí musí napéct velké množství koláčů.
„Za normálního provozu bychom těžko mohli poptávku zvládnout. Vždycky máme v záloze ale osvědčené spolupracovnice, které nám chodí při těchto mimořádných situacích vypomáhat. Když bych vzala mladé brigádnice, musela bych se jim věnovat, všechno je učit a na to není v té rychlosti čas,“ přiznává Fialová a dodává, že nejvíce práce čekají během příštího týdne.
Plné ruce práce mají i další obchodníci, kteří čekají na to, že se díky pouti zvednou tržby. Jde o restaurace v centru města i řeznictví.
„Doufáme, že lidé přijdou nakupovat. Na pouť se samozřejmě připravujeme tím, že vyrábíme více klobás. Těsně před poutí bude i dostatek masa, třeba na řízky a podobně,“ říká Alžběta Štěpánková z řeznictví a uzenářství U Štěpánků v Klatovech.
Pouťové veselí přiláká do města tisíce návštěvníků a turistů. Na ně se těší místní restauratéři a hostinští. Ti na víkend dokonce nabírají posily, aby očekávaný nápor zákazníků zvládli obsloužit.
Ludvík Pouza
Vánoční cukroví letos nepodraží, ujišťují obchodníci (19. 11. 2013, denik.cz a agris.cz)
Ceny vánočního cukroví (12. 11. 2013, ČT 1, Události v regionech)
Pouť se bez koláčů neobejde, jejich prodej prý ale klesá (Klatovský deník, 4. 7. 2012)
Velikonoce letos podraží o 10 % (Týdeník Klatovska, 30. 3. 2011)
Pekaři zdraží až o pětinu, rostou jim náklady (15. 2. 2011)
Ceny pečiva půjdou nahoru, pekárnám rostou náklady (15. 2. 2011)
Pekárny na Klatovsku v únoru podraží své výrobky až o 10 % (Klatovský deník, 11. 1. 2011)
Na noční se rozhodně nenudí. Zvlášť, když host usne u jídla (Sedmička, 16. 12. 2010)
Když je šéfem táta s mámou, pracuje se u snídaně i večeře (Sedmička, 11. 11. 2011)
Při třetím ročníku Country dnu se představili regionální výrobci potravin
Klatovští žili country i ochutnávali (Klatovský deník, 24. 8. 2010)